Meteen naar de inhoud
Debiteurenbeheer – deel 1
Debiteurenbeheer

Bij sommige bedrijven is debiteurenbeheer een “ondergeschoven kindje”. Zeker bij kleinere bedrijven ontbreekt het de ondernemer soms aan tijd en zin om deze klus consistent aan te pakken.

Jammer want een goed debiteurenbeheer zorgt voor
• een professionele uitstraling
• sneller ontvangst van je geld
• beter inzicht in je financiële positie
• meer plezier in debiteurenbeheer
• een goede relatie met je klant

Laten we bij het begin beginnen; wat verstaan we onder debiteurenbeheer?
Eigenlijk is het alles wat je doet zodat jouw klanten jou zo snel mogelijk betalen.

Hoe meer klanten je hebt, hoe meer tijd je vaak aan je beheer moet besteden. Het beheer is in grote lijnen onder te verdelen in:

  • De dingen die je kunt doen voordat de goederen/diensten geleverd zijn.
  • De dingen die je kunt doen nadat de goederen/diensten geleverd zijn.


In dit blog vertel ik je meer over de dingen die je kunt doen voordat de goederen/diensten geleverd zijn.

Klanten checken

Afhankelijk van de soort onderneming die je hebt zou je vóór je met de klant in zee gaat een check kunnen doen om de kredietwaardigheid te testen. Ook kun je de Kamer van Koophandel raadplegen of er sprake is van een faillissement of een surseance van betaling. (Surseance van betaling is uitstel van betaling voor een onderneming, die in tijdelijke financiële problemen verkeert.)

Betaaltermijn afspreken

Zorg dat je vooraf de klant op de hoogte brengt van jouw betalingstermijn. Dit is de periode waarbinnen het totaalbedrag van de factuur betaald moet zijn. De meeste bedrijven hanteren een betalingstermijn van 30 dagen.

Vooraf betalen

Je loopt weinig tot geen risico wanneer je jouw klant vooraf laat betalen. Vind je dit een te grote stap? Dan kun je ook het voorstel doen om in termijnen te betalen. Op deze manier heb jij voor een deel zekerheid van betaling en de klant van de levering. Als je dit aanbiedt, zet het dan ook in jouw leveringsvoorwaarden of in de overeenkomst die je opstelt.

Betaallink

Een betaallink op je factuur kan helpen om jouw klanten sneller en eenvoudiger te laten betalen. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van Mollie. Wanneer je een account bij Mollie hebt aangemaakt, krijg je een link die je vervolgens op je factuur kunt plaatsen. Voordeel; je betaalt alleen transactiekosten wanneer er ook daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van de link. (Klik hier voor meer info over Mollie)

Ben je zelf op zoek of ken je iemand die op zoek is naar een debiteurenbeheerder? Neem dan contact op.

In mijn volgende blog ga ik in op het debiteurenbeheer wat komt na de levering van de goederen/diensten. Vind je het interessant om op de hoogte te worden gehouden van mijn blogs? Volg mij dan op Instagram, LinkedIn of Facebook

Lees ook mijn andere blogs:

Volg je me al op social media?